söndag 28 januari 2018

Ronda

Jag hamnade  Ronda för tredje gången. Jag skulle egentligen bara byta tåg, men blev kvar en vecka. Det är flera saker som tilltalar mej med den lilla staden Ronda. Dels att det är en liten stad. Bara runt 37 000 invånare. Dels att nästan inget hus är tokmodernt. Det är nästan bara gammal hus. Ett undantag är biblioteket som ligger utanför själva stadskärnan. 
Biblioteket i Ronda
 
Ronda är annars en stad där du stöter på många grupper med turister som följer en guide. Många av dom är japaner! De flesta kommer på dagsbesök och besöker bron, parken och tjurfäktningsarenan. Kanske också den moriska kungens palats och något mer museum. Allt är givetvis viktiga sevärdheter. Men jag lockas inte av den typen av turism som går ut på att pricka av sevärdheter på en lista. Givetvis måste man se bron och parken som gränsar till den över 100 m djupa ravinen El Tajo. Men man kan också ta en promenad nedanför branten bland gårdarna. Vid nåt tillfälle stod jag inom räckhåll för fikon, granatäpplen och apelsiner. 
 
 
 
 
 
Eftersom Ronda har en tradition av att plåga tjurar till döds så har man även som tradition att göra ragu av deras svansar. Jag har ätit oxssvansregu flera gånger i Ronda. Bäst blir den när oxssvansen är sågad på längden och lätt brynt innan den kokas. I övrigt så är huvudingrediensen paprika och tomat. Detta var inte den bästa oxssvansragu jag har ätit. Men resturangen, Tragatá är mysig och personalen var trevlig. 
 
Frukost kan man hitta lite överallt. Men jag kan rekommendera ett ställe som har det enkla namnet Cafeteria & Churreria. Efter en vecka var alla ansikten där bekanta. Det finns fördelar med att det mest bara är dagturister i Ronda. I det lilla område av centrum där sevärdheterna finns, är det närmast svenska priser på restaurangerna. Urvalet av restauranger är stor och varierat. Men om du bara tar dig bort en liten bit från centrum, upp till busstationen, så kan du få dig en lunch och ett glas fino för 4€. Inte riktigt lika rena dukar och flott möblering. Men absolut lika bra mat.  
Rabo de toro
 
En intressant detalj är Rondas försök att locka turister. De japanska turisterna är viktiga. Det är en anledning till att Rondas vackraste promenadstråk, som går längs kanten till höger på bilden, har döpts efter en japansk spelutvecklare. Paseo Kazunori Yamauchi har upkallats efter den viktigaste producenten bakom racingspelet “Gran turismo”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar