onsdag 20 april 2016

Äggcurry

Curry från Sri Lanka är något alldeles fantastiskt...och beroendeframkallande.
Låt oss göra en hel currymåltid. Jag väljer att göra en äggcurry med en liten specialare.

 Vi börjar med kryddblandningen (Black curry powder):
5 delar Koriander
5 delar spiskummin
10 delar torkad chili (flakes)
1 del nejlika
1 del kardemumma
1 del krossad kanelstång
1 del senapsfrö 1 del bockhornsklöver
2,5 del krossade curryblad

 Rosta i en torr stekpanna på medelvärme i ordningen koriander, curryblad.
Vänta några minuter (2).
Resten utom chili.
Vänta några minuter.
Tillsätt chiliflakes och rör om några minuter till.
 Krossa i mortel, kaffekvarn eller liknande när det har svalnat. Gör mycket för det är både hållbar och beroendeframkallande. nu kör vi igång musiken!

 
MIA föddes i Storbrittanien av tamilska föräldrar med namnet Arulpragasam. Hon är uppväxt på norra Sri Lanka under inbördeskriget som avslutades genom att Tamilerna bombades till lydnad. 

Äggcurry

4 hårdkokta ägg
1 grön chili
1 lök
1 burk kokosmjölk
1 matsked av ovanstående Curryblandning
4-5 curryblad
1 matsked chilipulver
1 kanelstång
1 nypa gurkmeja
2 tomater
salt
Neutral olja

Stek/fritera de kokta äggen till de får en brun bubblig yta. Se till att de blir stekta jämt runt om. Jag brukar steka dom på hög värme i 1 cm olja. 
Lägg åt sidan. 

Stek lök, grön chili, curryblad och curryblandning i en liten mängd olja. När löken börjar bli brun så tillsätter du gurkmeja, tomater och salt. Efter ytterligare några minuter - kokosmjölk och ägg. Dela gärna äggen på hälften. 

Låt det nu puttra några minuter innan du serverar med ris. 

Till detta dricker vi en dubbel-IPA som klarar av att tävla med de kraftiga smakerna. Varför inte en Brewdog Hardcore IPA (1591)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar